Direktlänk till inlägg 21 januari 2015

Sportveckan

Av Viktor Andersson - 21 januari 2015 21:42

 

Ja det var ju sportkollen som var namnet. Och mest har det varit tal om fotboll. Emellertid är det fullt av andra sporter som är högaktuella för tillfället, speciellt ur svenska ögon sett. Här följer en liten genomgång av de olika matcher, turneringar och lopp jag följde lite närmare förra veckan.


Handbolls VM i Doha, Qatar har dragit igång. Sverige har inlett med tre raka segrar och känslan är att de kan gå riktigt lång. Ingredienserna finns åtminstone. Jag såg bara matchen mot Island men resten av turneringen kommer jag, och råder er alla att kolla på.

Det mest uppseendeväckande med handbolls-VM är dock inte Sveriges framgångar utan de sätt Qatar tagit sig an turneringen. De har med oljemiljoner värvat ihop ett slagkraftigt landslag. Det har till och med värvat ihop en spansk hejarklack, eftersom handbollsintresset i Qatar är i det närmaste obefintligt. Det är ytterligare ett steg i Qatars väg mot idrottsland och turistmål.

För mig har landskamper aldrig handlat om pengar. Det har alltid varit ett länders bästa spelare mot varandra, nationell stolthet i första hand, möjligtvis prestige i andra, men aldrig pengar.

Att supportrar värvas in för att heja på ett främmande land är absurt. Det gör att misstanken om att handbolls-VM, precis som fotbolls-VM är köpt. Köpt för att etablera Qatar på kartan, som turistnation. Om så är fallet kommer det att skada idrotten långt mer än vad vi kan tro. Fortsätter det så kommer trovärdigheten och därmed intresset långsamt att dö. Idrotten, agera!

Skidor-inför Falun-VM

I lördags återupptog jag en mindre förekommande vana med att följa herrarnas och damernas sprint. Denna vecka i estniska Otepää. Intresset för en världscuptävling i längdskidåkning är kanske inte jättestort, speciellt inte för oss unga. Men vid VM och OS brukar intresset stiga markant. Om drygt en månad drar VM igång. Det hålls i Falun, vilket bör öka intresset ytterligare. I vilket fall som helst betyder det otroligt mycket för åkarna. I SVT:s serie Sveriges skidhjältar uttrycker till och med det, svenska guldhoppet Calle Halfvarsson som att han faktiskt rankar det högre än OS, just eftersom det är på hemmaplan.

Hur ser då formen ut?
Nja, sådär. För herrarna blev det ingen pallplats (Emil Jönsson hade en del otur). Så där finns det lite att slipa på. Däremot tog Stina Nilsson en imponerande andraplats, som hon dagen efter tillsammans med Ida Ingermansdotter följde upp med en förstaplats i lagsprinten. Det bådar gott inför VM. Dessutom finns ju Kalla!

Premier League och England

Visst finns det trots allt plats för lite fotboll. I England spelas det just nu för fullt. Premier League, FA-cupen och ligacupen samtidigt! Helgens toppmatch spelades mellan Manchester City och Arsenal på söndagseftermiddagen. Arsenal hade före matchen inte slagit ett regerande mästarlag på 13 år! 13 långa år fick sig sedan ett slut. 0-2 skrevs slutresultatet till. City märkbart uddlösa. Mycket har det skrivits om Arsenals pragmatiska inställning. Hur Wenger släppte sin bollinnehavs-filosofie för att istället ligga rätt i positionerna och invänta Citys misstag/ luckor. Så var det, men samtidigt kombinerade de det med att hålla i bollen i trängda lägen och pressa City-spelarna så fort de hade bollen. Imponerande! Om Wengers önskan om att Arsenal i år ska vara som bäst på våren slår in, är de på god väg.

Det är mycket nu. Chelsea spelade i Premier League i lördags. De spelade i ligacupen i går, på lördag spelar de FA-cupen. Jag tycker det märks. I går mot LIverpool var de inte speciellt bra. De ser faktiskt ganska tröga ut. Matic blottades i går. Likaså backlinjen. Nu fick de visserligen, trots 2-19 i skott till Liverpools fördel med sig ett bra resultat (1-1) och har en god chans i nästa veckas retur på Stamford Bridge. Men det såg verkligen inte ut som höstens Chelsea. Kanske måste Mourinho börja rotera lite? Hur som helst såg Liverpool väldigt piggt ut. Sterling, Coutinho och Markovic har ett otroligt bolltempo och 3-5-2 fungerar väl. Precis som Arsenal ser Liverpool ut att gå en fin vår till mötes. Det var också väldigt bra stämning i går på Anfield.

Till sist. Jag vet att det raljeras en hel del om Man Uniteds dåliga backlinje. Till viss del rimligt. Ibland är det stappligt och förvirrat. Men faktum är att endast Chelsea och Southampton har släppt in mindre mål. Och hade de inte fallit ihop totalt mot Leicester i början av säsongen (5 insläppta mål) hade de bara haft 16 insläppta. Därför, en liten känga till alla experter och tyckare därute.

Hoppas mörkret inte gör er alla allt för deppiga, ha det bra. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktor Andersson - 17 juni 2015 22:04

Det blev en solskenshistoria när Sverige mötte ett decimerat Montenegro i söndags. Sverige förväntades vinna, behövde vinna och gjorde det. Även om det, sista matchen före semestern darrade lite i andra halvlek. Före matchen var snacket mest om Zla...

Av Viktor Andersson - 22 februari 2015 17:15

Makalöst, enastående! Superlativen går att stapla på varandra. Ungdomen och erfarenheten i en kombination, svår att inte tycka om. För herrarna satte en bruten stav stopp.   Först och främst måste dock Norge, guldmedaljören hyllas. Ingrid Flugst...

Av Viktor Andersson - 18 februari 2015 13:29

  För en vecka sedan la Christian ”Chippen” Wilhelmsson skorna på hyllan. Antagligen för gått. Jag tycker att han är värd att hyllas. Och bättre sent än aldrig. Att Christian Wilhelmsson nu chippat en fotboll, på hög nivå för sista gång...

Av Viktor Andersson - 3 februari 2015 19:31

  Om två veckor drar skid-VM i Falun igång. Hemma VM alltså. Den svenska truppen är uttagen utan större skrällar. Jag har tidigare skrivit om SVT:s miniserie Sveriges skidhjältar och ju mer VM närmar sig desto starkare känns serien.   3 av 5 a...

Av Viktor Andersson - 9 januari 2015 13:37

I förrgår spelades årets första och säsongens andra Madridderby. Men regerande Champions League vinnaren får ursäkta. Regerande La Liga vinnaren får ursäkta. Till och med världens bästa spelare får ursäkta. Den här kvällen är tillägnad El Niño. Sju ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards