Direktlänk till inlägg 18 februari 2015

"Chippen slutar

Av Viktor Andersson - 18 februari 2015 13:29


För en vecka sedan la Christian ”Chippen” Wilhelmsson skorna på hyllan. Antagligen för gått. Jag tycker att han är värd att hyllas. Och bättre sent än aldrig. Att Christian Wilhelmsson nu chippat en fotboll, på hög nivå för sista gången, är däremot inte ”bättre sent än aldrig”.

 

Han har 79 landskamper och fyra mästerskap för Sverige. Han gjorde sin debut i Allsvenskan vid 35 års ålder. Han har spelat i alla, förutom den tyska, toppligorna i Europa. I storklubbar som Roma, Anderlecht och Deportivo La Coruna. Ändå är Christian Wilhelmssons karriär ganska svårdefinierad.

Han slog igenom som en riktig supertalang i Mjällby, dåvarande division 1. Därefter gjorde han bra säsonger i både Norska Stabæk och Belgiska Anderlecht. Han fick speltid, förtroende och vann titlar. Samtidigt var det tydligt att det fanns potential, också för större klubbar. Inte minst Manchester Citys världsback Vincent Kompanys hyllning visar det.

”En av de mest tekniska spelarna jag träffat säger farväl till sporten. Hade några fantastiska ögonblick i Anderlecht”.
 

Han visste det också själv och fortsatte sin karriär i Franska Nantes. Vid den tidpunkten var han 26 år och skulle han ta klivet, skulle det vara nu. Det blev inte riktigt så tyvärr. Han lyckades aldrig ta plats i startelvan och under de nästkommande 2 år var han utlånad till inte mindre än 3 olika klubbar. Roma, Bolton och Deportivo. Där visade han ljusglimtar, men spelmässigt var det ändå för mycket upp och ner. Och han lyckades aldrig återerövra de förtroende han haft tidigare i karriären.

På något sätt blev det signifikativt för hans karriär. Han var under perioder otrolig bra. En sådan spelare som verkligen kunde avgöra matcher. Men han kunde också vara väldigt osynlig och fullständigt utraderad på sin kant. Han lyckades aldrig hålla sina formtoppar tillräckligt länge.


På något sätt visar det hur svårt det är att vara bäst. Det räcker inte att vara bra några matcher. Du måste vara bra nästan jämt. Förmodligen är det just det som skiljer de största, mot de som hamnar precis under.

En relevant liknelse går att göra med Fredrik Ljungberg. De var båda stora talanger som flyttade utomlands tidigt. De hade liknande spelstilar och var jämngamla. Skillnaden hette jämnhet. Ljungberg hade en mycket jämnare högstanivå. Han hade också en snäppet vassare karriär.

Det är förstås inte hela förklaringen till att Ljungberg nådde högre. Men jag tror absolut att det är en av anledningarna.


I ”Chippens fall behöver vi nog inte oroa oss för att han, efter att ha avslutat karriären, kommer drabbas av det så utbredda, efter-karriären syndromet. Det som kan inkludera rastlöshet, ångest och depression.
Han har startat fotbollsagenturen Star Agenzy.

Det går väl att hoppas på, att eftersom han redan har otroligt mycket pengar, istället kan rikta in sig på att tjäna spelarna. Det skulle bli en välbehövlig motpol till samtidens agenturer. Han har också ett eget klädmärke (CWIL). Han kommer inte att stå rastlös. 


I landslaget, det lag de flesta svenskar känner honom från, lyser ojämnheten också igenom. Jag minns att i vissa matcher kunde jag undra om han överhuvudtaget spelade. Andra matcher kunde virvelvinden Wilhelmsson bli inbytt och göra helt matchavgörande insatser. Och man undrade: Varför fick han inte starta?

Hans något skämtsamma kommentar till aftonbladet, kring hans tid i landslaget, summerar tiden ganska väl.
– Fan att jag inte fick spela mer i landslaget, att jag alltid blev utbytt i 64:e minuten.

Ändå tror jag att han har betytt väldigt mycket för svensk fotboll. Han har haft en ganska osvensk spelstil. Snabb, teknisk och irrationell. Det till skillnad från många andra svenskar som under framför allt 2000- talets början och mitt var ganska begränsade men med mer tyngd. Jag tror att många av de tekniska spelare som kommit fram nu, inspirerats av Wilhelmsson. Till exempel Muamer Tankovic, Emil Forsberg och Alexander Kacaniklic.


Trots sin ålder och en spelstil som bygger på fart och finess har Wilhelmsson hållit en förvånansvärt hög nivå länge. När han skrev på för Saudiska Al-Hilal 2008, trodde jag och säkert många andra på en mer eller mindre sviktande karriär och definitivt inget mer landslagsspel. Där hade jag fel. ”Chippen” spelade i landslaget under hela den 4 år långa Al-Hilal sejouren. Inklusive EM-slutspelet 2012 i Polen och Ukraina. När han så kom hem till Mjällby förra säsongen och gjorde sin allsvenska debut. Dominerade han, halvskadad. I ett lag som senare skulle åka ut visade han upp ett spel, som kunde ha räddat dem kvar. Och visst vore det ettlyckligt slut? Visst hade han ett par års spring kvar?
Men Christian Wilhelmssons karriär följer inte riktigt det mönstret. Den har varit brokig, den har varit ojämn men framför allt, många gånger helt fantastisk.


Tack ”Chippen” du har gett mig både kärlek och besvikelse.

Lycka till. 





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktor Andersson - 17 juni 2015 22:04

Det blev en solskenshistoria när Sverige mötte ett decimerat Montenegro i söndags. Sverige förväntades vinna, behövde vinna och gjorde det. Även om det, sista matchen före semestern darrade lite i andra halvlek. Före matchen var snacket mest om Zla...

Av Viktor Andersson - 22 februari 2015 17:15

Makalöst, enastående! Superlativen går att stapla på varandra. Ungdomen och erfarenheten i en kombination, svår att inte tycka om. För herrarna satte en bruten stav stopp.   Först och främst måste dock Norge, guldmedaljören hyllas. Ingrid Flugst...

Av Viktor Andersson - 3 februari 2015 19:31

  Om två veckor drar skid-VM i Falun igång. Hemma VM alltså. Den svenska truppen är uttagen utan större skrällar. Jag har tidigare skrivit om SVT:s miniserie Sveriges skidhjältar och ju mer VM närmar sig desto starkare känns serien.   3 av 5 a...

Av Viktor Andersson - 21 januari 2015 21:42

  Ja det var ju sportkollen som var namnet. Och mest har det varit tal om fotboll. Emellertid är det fullt av andra sporter som är högaktuella för tillfället, speciellt ur svenska ögon sett. Här följer en liten genomgång av de olika matcher, turner...

Av Viktor Andersson - 9 januari 2015 13:37

I förrgår spelades årets första och säsongens andra Madridderby. Men regerande Champions League vinnaren får ursäkta. Regerande La Liga vinnaren får ursäkta. Till och med världens bästa spelare får ursäkta. Den här kvällen är tillägnad El Niño. Sju ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards